A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Farao komt


Farao komt  

 

 

Er heerst een opgewonden stemming onder de duizenden priesters en Nubische slaven als het bericht gehoord wordt dat de Farao terugkomt uit Palestina.Hij heeft een daverende overwinning behaald op de vazalvorsten van Palestina..Ieder heeft nu een eigen taak. Ze moeten de komst van de farao voorbereiden nu hij terugkeert uit Palestina met de grote schatten uit de tempel van Jeruzalem. De bont gekleurde pilaren, het dak met sterren en allerlei hemelfiguren vertonen onafgebroken het spel van licht en schaduw,veroorzaakt door de flakkerende flambouwen. Overal om ons heen ontwaren we reuzenstandbeelden,sfinxen en obelisken.ProcessieDe duizenden gaan op hun tenen staan. Hoor! Daar roepen de herauten in het voorste gedeelte van de voorhof. “De goede god komt er aan. De farao komt eraan! Tussen de rijen sfinxen zien we de lange, lange  stoet statig naderbij komen..Hoogwaardigheidsbekleders aan het koninklijk hof. Rijk uitgedoste priesters. Officieren, sistrumspelers en andere muzikanten. Het is een eindeloze processie die zich langzaam voortbeweegt tussen de gigantisch grote pilaren.

Trofeeen

 

 

Vervolgens komen de negerslaven die in lange rijen de afgehakte handen van de verslagen vijanden als trofeeën naar de tempel van de grote Amon dragen. Plotseling barst een oorverdovend gejuich los.”De farao komt”wordt er geroepen.. Daar is hij. Met de tekenen van zijn goddelijke macht in handen, zijn dubbele kroon, scepter en gedragen op een baldakijn, omstuwd door zijn lijfwacht, begeeft hij zich naar het donkerste gedeelte van de tempel; het heilige der heiligen.  

Voor Amon

 

  Daar, vóór  het aangezicht van Amon in de pikdonkere rujimte worden de meegebrachte Joodse officieren uit Jeruzalem één voor één onthoofd. Heeft Amon aan de farao  niet de overwinning gegeven? Groot is de farao van de beide landen. Groot is farao Sisak. 

Farao Sisak

 

  Farao Sisak liet een trots een muuropschrift achter in de tempel van Amon in Karnak. Het opschrift omvatte meer dan 150 namen van steden die hij ten val bracht tijdens een militaire zegetocht door Israël en Juda. In de namenlijst worden ook de  verwoeste steden Megiddo en Gezer vermeldt. Jeruzalem werd gespaard ten koste van grote rijkdommen die Rehabeam aanbood om verwoesting te voorkomen. Op de muur is in het midden de god Amon te zien terwijl hij de strop voorhoudt aan onttroonde koningen. Andere verslagen vorsten knielen in onderwerping voor hem neer.